Relacja z akcji charytatywnej „WIELKA ZBIÓRKA KSIĄŻEK”

WIELKA ZBIÓRKA KSIĄŻEK - relacja

We wrześniu firma LoanMe zaangażowała się w Ogólnopolską Akcję Charytatywną „WIELKA ZBIÓRKA KSIĄŻEK” zorganizowaną przez Fundację Zaczytani.org. Jak już informowaliśmy we wcześniejszym artykule dotyczącym tego przedsięwzięcia - jest to coroczna kampania społeczna prowadzona przez miesiąc w całej Polsce. W kraju powstaje około 1300 punktów zbiórki książek. W wydarzenie angażują się Polskie Gwiazdy – ambasadorzy Fundacji, między innymi: Mateusz Damięcki, Anna Dereszowska, Grażyna Wolszczak, Katarzyna Pakosińska, Joanna Jabłczyńska, Paulina Holtz, Artur Barciś.

Dla naszych Pracowników przekazanie na zbiórkę „zalegających” na półkach książek, było świetną okazją, aby dać im nowe życie i wesprzeć tworzenie „Zaczytanych Bibliotek”, które powstają i zwiększają dostęp do literatury w Szpitalach, Hospicjach, Domach Dziecka i innych placówkach, w których książka może wesprzeć podopiecznych i odwiedzających.

Od 15 września do 11 października firma LoanMe prowadziła zamknięty punkt zbiórki, do którego Pracownicy mogli wrzucać książki spełniające wymagania organizatora: przekazywane egzemplarze dla dzieci, młodzieży i dorosłych musiały być wydane po 2000 roku - wyłącznie w języku polskim, książki musiały być także w dobrym stanie wizualnym. Finalnie udało się zebrać 3 pełne kartony z wieloma ciekawymi tytułami! Książki przed przekazaniem zostały wyczyszczone oraz odkażone, a samo przewiezienie kartonów do magazynu Fundacji Zaczytani.org, odbyło się z zachowaniem wszelkich środków bezpieczeństwa, co w obecnej sytuacji jest wyjątkowo ważne.

WIELKA ZBIÓRKA KSIĄŻEK - relacja

Jesteśmy dumni z zaangażowania Naszych Pracowników i bardzo się cieszymy, że mogliśmy wesprzeć tak szczytny cel!

Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat akcji „WIELKA ZBIÓRKA KSIĄŻEK” i Fundacji Zaczytani.org – polecamy zajrzeć na stronę: www.zaczytani.org oraz na FB: zaczytani.org i IG: zaczytani_org

#WZK